Red de olifanten dag op 16 april.

Gepubliceerd op 15 april 2021 om 22:53

Er zijn momenteel drie soorten olifanten verspreid over Afrika en Azië: de Afrikaanse savanneolifant, de Afrikaanse bosolifant en de Aziatische olifant. Allen worden ze al lang gewaardeerd in de menselijke cultuur, bewonderd om hun wijsheid, kracht en sociale aard.

Olifanten worden jammer genoeg vaak gebruikt als werkdieren in Azië, waarbij mensen putten uit hun ongelooflijke kracht om zware lasten te dragen in bouwprojecten of om een vervoermiddel te bieden. Gelukkig is dit in Afrika niet het geval maar hier zijn er andere problemen die het voortbestaan van dit uitzonderlijke dier tegen houden.



Bij Save The Elephant Day draait het allemaal om bewustwording.

De belangrijkste boosdoener van het uitsterven is hier de ivoorhandel . Hoewel het sinds het einde van de jaren tachtig grotendeels verboden is, gaat de illegale stroperij tot op de dag van vandaag door, waarbij vooral in Zuid-Afrika elke 30 minuten een Afrikaanse olifant wordt gedood voor zijn slagtanden. Andere bedreigingen voor de olifant zijn onder meer het verlies van hun leefgebied, meestal veroorzaakt door toegenomen verstedelijking, en conflicten met mensen over gewassen. Enkele blogs geleden hadden we het er helaas al over dat  Afrikaanse olifanten  door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) als een bedreigde diersoort aangevinkt werden. Terwijl Afrikaanse bosolifanten zelfs als ernstig bedreigd worden beschouwd, met een snel dalende populatie. Bosolifanten verschillen van savanneolifanten in vorm, gedrag en ecologie. Ze zijn kleiner, hebben ronde oren en hebben een veel gladdere huid. 



Neem de tijd om meer over deze wezens te weten te komen.

Hoewel deze feiten beslist ontnuchterend zijn, is niet alle hoop verloren! Diverse organisaties werken er hard aan om het aantal wilde olifanten te vergroten en degenen die uit onaangename omstandigheden zijn gered, te rehabiliteren. We gaan het hier dus niet nog eens cijfers en feiten voorleggen waardoor het zo slecht gaat met de olifant maar we gaan alle ongelooflijke feiten van dit prehistorische dier eens onder de loep nemen. 



Iedere pootafdruk is ook zoals bij onze handenafdruk uniek.

Ook wandelen ze bijna geruisloos doordat ze op iedere poot kussentjes hebben.  Klapperen met hun oren is trouwens zoals wel eens word beweerd niet omdat ze zouden kwaad zijn maar om zichzelf af te koelen. Hun huid is zo gevoelig, dat ze een vlieg kunnen voelen landen. 



Sommige stieren wegen tot wel 8.000kg en zijn soms 4m hoog.

Ze eten dagelijks ongeveer 300kg plantaardig voedsel en drinken als ze kunnen tot wel 200 liter per dag. Een groep is meestal niet groter dan 20 maar er zijn wel uitzonderingen. Verschillende van deze groepen kunnen communiceren via een zeer laag infrageluid dat niet waarneembaar is door het menselijk oor …. Dit geluid draagt vele kilometers ver.



De olifant is één van de intelligentste, aanhankelijke en gevoeligste dieren op aarde.

Zoals de spreuk zegt "een olifanten geheugen hebben" vergeten ze niks, zo weten ze na dagen niks te hebben gedronken de waterpoel altijd weer te vinden. De slurf van een olifant is als het ware het verlengde van de bovenlip en bevat tot 150.000 spieren. Deze is multifunctioneel zoal om bv tot wel 12 liter water op te zuigen en dan in de mond leeg te spuiten. Babyolifantjes kunnen dit nog niet, en gaan vaak op hun knietjes zitten om zo met hun mond te kunnen drinken. Slechts 1x om de 7 jaar word er 1 baby-olifantje geboren … en dit na bijna 2 jaar draagtijd. 



Een olifant sterft omdat zijn gebit versleten is en hij dus het voedsel niet meer kan knauwen.

Dit is meestal wel na ongeveer 60 jaar. Dan zal hij zich afzonderen en trekt naar moerassen, op zoek naar malser gras dat beter te kauwen is.. Tenslotte nog een leuk verhaal: aan de ingang van he Krugerpark in Zuid-Afrika in de jaren 80. Daar had met reuze slagtanden geplaatst maar deze werden keer op keer weg gehaald door … rouwende olifanten!! Nu zijn het er in kunststof.



Hebt u bij het lezen van al deze weetjes zin gekregen om olifanten (nu het nog kan) in hun eigen leefomgeving te gaan bekijken?

Daar helpt u bovendien mee om het uitsterven van deze wonderlijke reuzen te vertragen.

Of wil u weten wat dit zal kosten? Vraag dan meer info via dit contact formulier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.