8 April = ZOO LOVERS DAY

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 00:04

Zoo is eigenlijk een afkorting voor Zoological Garden, en wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar het moderne concept van een dierentuin. Wie weet, misschien zullen onze dierentuinen ooit zo modern zijn, dat ze vol exotische en buitenaardse wezens uit andere planeten zitten?

Maar in Oost-Afrika heeft het begrip zoo nog de ouderwetse (goede) betekenis.Het Uganda Wildlife Education Centre (UWEC) in de kijker.

In Afrika is een zoo meer een dierenweeshuis dat een toevluchtsoord bied aan jonge dieren die in beschermde gebieden zijn achtergelaten als gevolg van de dood of stroperij van ouderdieren.

Zo ook UWEC (Entebbe/Oeganda), dat in 1952 door de koloniale regering werd geopend. Naast de inkomprijs die je betaald is sinds de oprichting 90% van de exploitatiekosten van het hele centrum door donateurs gefinancierd.Het bevorderen en creëren van begrip voor het behoud van de biodiversiteit in Oeganda bij het publiek is de grote missie van dit kleine reservaat aan de voet van het Victoria-meer.

Een publiek dat goed geïnformeerd is over de biodiversiteit in Oeganda en deze daarom graag wil helpen beschermen. 

•  Naast de conservatie ook de educatie van de bezoekers.
• Redding en rehabilitatie van dieren.
• Fokkerij in gevangenschap voor bedreigde soorten.
Kortom: een dierentuin waar mensen komen kijken en leren over dieren.Alle dieren zijn gered van stropers, illegale handel of ongelukken.

De dieren worden naar het centrum gebracht door overheidsinstanties, dierenwelzijnsorganisaties en bezorgde burgers zoals u en ik. UWEC gaat niet alleen over dieren. Het gaat ook over mensen! 
Wandelen door UWEC's 1km  lange bospad met prachtige inheemse planten, terwijl je wilde vervet-aapjes, antilopen, honderden prachtige gekleurde vlinder of vogels ontmoet met een prachtig uitzicht op het Victoriameer.Meer dan 50 verschillende diersoorten vertegenwoordigd door meer dan 200 dieren.

Allemaal zijn ze gehuisvest in grote open luchtverblijven, die hun natuurlijke habitat in het wild simuleren, met een biografie, biologische en sociale informatie van elk dier. Een tuin met geneeskrachtige planten met meer dan 500 kruiden, met informatie over ziekten die ze genezen. Een paradijs voor vogelaars waar men soms meer dan 250 vogelsoorten kan observeren.Naast een lange en mooie kustlijn .

Naast nog een uitstekende gelegenheid om close-ups te maken van wilde dieren in een omgeving die sterk lijkt op de natuur is er nog 1 zaak die dit dierenweeshuis zo uitzonderlijk en bijzonder maakt.

Een verscheidenheid aan programma's brengt je namelijk dichter bij de dieren. Een ontmoetingen met chimpansees (170 euro), een rondleidingen achter de schermen (60 euro) of een ganse dag dierenverzorger zijn (60 euro). Er zijn zelfs mogelijkheden voor langdurig vrijwilligerswerk met kost en inwoon.Zelf de Zuidelijke witte neushoorn of Leeuwen voederen?

Ook de giraffes, een olifant, cheetahs en zelf 'Vincent' ... het luipaard kan je van zeer dicht bij bewonderen en voederen.

Of streel je liever de prehistorische schoenbekooievaar? 

Om maar duidelijk te maken dat een dierentuin in Oost-Afrika niet zomaar een zoo is maar een totaal belevenis is die als een perfecte afsluiter kan dienen na het doen van een JADORE SAFARI.


Reactie plaatsen

Reacties

marian tims
3 jaar geleden

ben er ook geweest met Canyon Safaris Uganda. . Ja oog in oog met een neushoorn, een gorilla, Aanrader!,