Bewustmakingscampagne ook voor grote vogels nodig.

Gepubliceerd op 6 januari 2021 om 20:29

De Red List-update van dit jaar (2020) brengt het nieuws dat drie fascinerende iconische Afrikaanse savanne-roofvogelsoorten alarmerend snel afnemen als gevolg van meerdere bedreigingen.Een panorama van de Afrikaanse zonverbrande savanne en uitgestrekte graslanden is een blik die door de diepe tijd wordt gedeeld met onze menselijke voorouders.

Bij dit beeld zie je altijd grote vogels vliegen .... zoals bijvoorbeeld gieren, maar dit word steeds minder en minder.

En niet alleen worden Afrikaanse gieren extreem met uitsterven bedreigd als gevolg van vergiftiging en vervolging, maar verwante vogeliconen van de savanne worden ook steeds meer in gevaar gebracht.
Zo staat de Secretaris vogel op 3. Een opvallende soort die bekend staat om zijn onmiskenbare kopveren die lijkt op 'een secretaresse met stekels achter hun oor', is 1 van de 3 soorten waarvan wordt aangenomen dat ze met uitsterven worden bedreigd.De talloze bedreigingen waarmee deze vogels worden geconfronteerd, zijn bijna te veel om op te noemen, maar het verlies van hun leefgebied (door landbouw en bebouwing) valt op als een hoofdverdachte.

Maar zelfs de roofvogels die in beschermde gebieden nestelen, zijn niet veilig. Een recente analyse van deze vogelgegevens wees uit dat er in de eerste drie jaar hoge jeugdsterftecijfers van 46% zijn. (bron birdlife.org)Hoewel beschermde gebieden en belangrijke biodiversiteitsgebieden cruciale bolwerken zullen zijn, zullen we ook daarbuiten moeten werken. Dit soort benadering zou centraal moeten staan. Strategische milieu beoordelingen voor infrastructuur, landbouw, energie en andere projecten moeten voor vogels ook vooral buiten beschermd gebieden.

Zoals de Westerse wereld ooit de Afrikaanse cultuur moest overtuigen om hun rijkdom aan zoogdieren te beschermen (voor natuurbehoud en later toerisme), zou dit nu ook wel eens voor grote roofvogels het geval mogen zijn.Dus als je deze steeds zeldzamer wordende grote vogels nog eens in het wild wil zien dan kan je maar beter eens op JADORE SAFARI in Oost-Afrika gaan. Wat je wel beste allemaal weet voor je op JADORE SAFARIS vertrekt lees je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.