Wanneer is nu het beste moment om op safari te gaan? Nu?

Gepubliceerd op 30 december 2022 om 21:21

We begrijpen de uitdaging van een overvloed aan info en het maken van hartverscheurende keuzes volledig! Niemand wil een zeldzame kans missen om te zien wat je zou willen zien. 

Oost-Afrika is niet voor niets 1 van de populairste bestemmingen van gans Afrika.Met de hoogste berg van het continent, prachtige witte zandstranden, de beste gorilla en chimpansee trekking en de Big Five zijn er unieke ervaringen in overvloed maar wanneer bezoek je nu best wat je zelf het liefste zou zien?

Laten wij een handje helpen door de maanden te overlopen en daarna een conclusie te trekken hoe het in "ons" Tanzania er gedurende een jaar aan toe gaat...


Het enorme aantal wildebeesten dat in januari in het Ndutu gebied van Zuidelijk Serengeti samenkomt, zal bezoekers verbazen, aangezien er elke dag tot wel 8.000 kalveren worden geboren. De mannetjes omcirkelen dan de vrouwtjes om zoveel mogelijk van de kudde te beschermen tegen de rondcirkelende aaseters. Het is nu heet en droog in heel Tanzania en een goede tijd om te wandelen of te bakken in de zon op witte zandstranden rond Dar es Salaam of Zanzibar. Als u van snorkelen of duiken houdt, is de kans groot dat u trouwens nu walvishaaien ziet bij Mafia Island, ten zuiden van Zanzibar. Om eerlijk te zijn is dit persoonlijk onze favoriete periode .... Dit kan ook de beste maand zijn om de Kilimanjaro te beklimmen. Het is warm beneden aan de voet van de berg en de nachten zullen boven op de top het meest comfortabel zijn.Als je ervoor kiest om in februari naar het strand te gaan, mis dan het muziekfestival Sauti za Busara in Zanzibar niet en luister naar de Tanzaniaanse pop en hiphop. Of, als je op zoek bent naar iets veel ambitieuzers, meld je dan aan voor de Kilimanjaro Marathon die in en rond Moshi wordt gelopen.

De hitte houdt nu ook aan, maar met af en toe een bui om af te koelen. Deze willekeurige buien leiden tot een groener landschap en veelgevraagd nieuw gras, vooral voor de honderdduizenden dieren in de zuidelijke Serengeti voor het kalven seizoen. Dit afkalfseizoen is nog steeds in volle gang in de vlaktes van de zuidelijke Serengeti, wanneer de gelederen van de gnoes elke dag duizenden kalveren blijven baren en nog steeds tal van roofdieren aantrekken.


In maart zullen de gnoes nog steeds in het zuiden van de Serengeti zijn. Het afkalven gaat de hele maand door en voor de jongen is dit de tijd om te eten, te groeien en op krachten te komen voor de komende trek.

Regelmatig regenbuien tijdens deze maanden maken het weelderige landschap groen en de wegen modderig. Dit is het laagseizoen, dus verwacht nu flinke kortingen bij sommige lodges en kampen tot wel 15%.


De regens zorgen in april voor weelderige groene weiden voor de dieren en kleurrijke wilde bloemen om honderden soorten vogels aan te trekken. Ondertussen vormen de gnoes nu echte kuddes voor hun migratie naar het noorden in hun eindeloze zoektocht naar de groene weiden. Dit is de officiële start van het regenseizoen. Verwacht regelmatig regenval gedurende deze maand. Maar de overvloed zoals het vroeger was is er niet meer. Ieder jaar valt er steeds minder regen en is deze periode minder nat dan voorheen het geval was.In mei kun je nog steeds eens regen verwachten, maar meer naar het Oosten en Zanzibar op. Dit "groene seizoen",  is veel rustiger. Hoewel er altijd een kans op regen is, is het een fantastische tijd om veel vogels te spotten daar sommige migrerende vogels hier nog steeds zijn.


In juni is het regenseizoen officieel voorbij. De lucht is koeler en frisser en het land begint op te drogen.

De trek van de wildebeesten gaat verder naar het noorden over de Serengeti op zoek naar voedsel en water. In deze tijd van het jaar zie je nu meer en maar safari-jeeps in het park opduiken. De meeste kampen en lodges lopen vol, en u kunt vanaf nu ook weer hogere prijzen verwachten vanwege de grotere vraag.


In juli is het droge seizoen nu officieel begonnen. Tijdens deze maand is het weer koel en droog met de zon die vol op schijnt. Grote aantallen gnoes, antilopen en zebra's verdringen zich rond de slinkende watervoorraden, waardoor het gemakkelijk is om ze allemaal op één plek te spotten. Sommige kuddes wildebeesten trekken noordwaarts naar de Maasai Mara in Kenia, terwijl andere aan de kant van Tanzania blijven en heen en weer trekken. En ten zuidoosten van Lake Manyara biedt het Tarangire National Park 1 van de laatste plekken waar dieren nog water kunnen vinden. Kustwateren zijn erg helder in augustus, dus als je van snorkelen of duiken houdt, is het een uitstekende tijd om de oostkust of eilanden voor de kust te bezoeken. Dit word dan ook beschouwd als het piek hoogseizoen van Zanzibar en is in deze periode dan ook iets duurder. Dit is ook een geweldige tijd om flamingo's te gaan kijken bij Lake Natron, aangezien ze in grote zwermen aankomen op zoek naar voedsel en onderdak. Het droge weer is nog steeds de norm en leidt de gnoes naar het noorden en over de angstaanjagende Mara-rivier naar Kenia. Het is de moeilijkste van de rivier overgangen en het is een gebeurtenis van groot drama als de wildebeesten over een rivier vol cirkelende roofdieren stormen. Vooruit gedreven door de druk achter hen en de noodzaak om naar de andere kant te komen, springen de dieren in het water en begint een leven op leven of dood.


De overtochten van de Mara-rivier zijn nog steeds aan de gang in september, en als u makkelijk de kans wilt hebben om "the greatest show on earth" te zien, is dit het juiste moment. Grote aantallen gnoes, antilopen en zebra's zullen zich langs de oevers verzamelen, de rivieren wemelen van de roofdieren die op de loer liggen. Het weer blijft nu ook ideaal, aangenaam en zeer geschikt voor trektochten, het verkennen van de stranden en andere leuke bezienswaardigheden. 


Met het droge weer is het de beste tijd om chimpansee trek tochten te maken in het Mahale Mountains National Park, in het westen van Tanzania, of aan de oostelijke oever van het Malawi meer.  Ook buurlanden Malawi en Oeganda (gorilla's) zijn nu op zijn droogst. Oktober is de maand dat Tanzania het toeristische hoogseizoen verlaat. Maar het is dus nog steeds zeer droog en een perfecte tijd voor trektochten en het spotten van wilde dieren, maar dan zonder de drukte die er in de zomervakantie is. Een van de meest populaire attracties van Tanzania is nog steeds de Great Wildebeest Migration, waarbij bijna twee miljoen dieren onderweg zijn op zoek naar voedsel en water. En om dit schouwspel te aanschouwen, reizen ook in oktober nog vele mensen naar de noordelijke Serengeti, voor het zien van de rivierovergangen.


November brengt een kort regenseizoen naar Tanzania. Maar in tegenstelling tot april en mei zijn de regens in november nu nog korter en eerder sporadisch te noemen. Een prachtige tijd om vogels te spotten aangezien deze vele gevederde vrienden vanuit het noorden trekken op zoek naar groen en water. De vele meren in Kenia onder meer zijn nu ook overvol met overwinterende vogels uit onder andere Europa.December is zoals we al even aanhaalde ook onze favoriete periode en vakantiemaand, aangezien het opnieuw vrij droog te noemen is. De kerstvakantie is soms ook vrij druk maar ook ideaal om aan die winterdip te ontsnappen. Het is een goed moment voor bezoekers om gnoes in de zuidelijke Serengeti te spotten terwijl de dieren naar het zuiden trekken voor het komende afkalfseizoen. Zelfs met af en toe een bui of verkoelende passaatwinden die korte onderbrekingen van de hitte bieden, is dit een hete tijd in de Serengeti.


Zoals gezegd zullen uw plannen moeten draaien om welke dieren of zaken u echt wilt spotten tijdens een safari of activiteit. Het weer, de Grote Migratie, de beschikbaarheid van waterbronnen, graslanden, enz., alles hangt samen. Deze cyclus zal het landschap transformeren en elk aspect van sightseeing en safarireizen op meerdere manieren beïnvloeden.


Dit was dus een overzicht van wat u kan verwachten van het weer en de dieren in het wild in Tanzania naarmate de maanden en seizoenen verstrijken.  En hoewel het toeristische hoogseizoen in Tanzania het droge seizoen is (van juli tot oktober), hangt de beste tijd om Tanzania te bezoeken af van wat je in gedachten hebt voor je reis. Zoals aangegeven vinden wij de jaarwisseling nu net de mooiste periode met de migratie in het Oosten en Zuiden van de serengeti met vele jonge dieren die te spotten vallen.  Oost-Afrika is tropisch maar waar het klimaat per regio en hoogte toch sterk verschilt. 


Wij hopen dat we u een beetje van dienst konden zijn met al deze informatie zodat u de juiste keuze kan maken waar in u uw verlangens, verwachtingen, budgetten en drukte kan in verwerken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.