Waarom Afrika net NIET is wat sommigen er wel willen van maken.

Gepubliceerd op 23 juni 2022 om 18:48

Er was eens een koppel die bij hun jaarlijkse vakantie iedere keer een ander land  verkoos om op reis te gaan.  Elk om beurt kozen ze een bestemming uit.

Toen het de beurt van de man was om een bestemming te kiezen verkoos deze om in Afrika op safari te gaan, waarop de vrouw prompt zei “No way! Ga jij maar alleen, ik ga niet mee!”. Met een lijst van vooroordelen en mythes zoals te ver, te warm, tropische ziektes, wilde dieren, onveilig, spinnen ………. Guess what? Deze vrouw (Katja) woont nu zelf in Afrika!

Dus hoog tijd om al deze negatieve mythes eens voor goed en altijd hier te doorprikken.



In naam van de realiteit willen we veel van deze mythen en misvattingen over deze ongelooflijke plek eens ontkrachten. Als u Afrika eenmaal hebt bezocht, dan begrijpt u wat we bedoelen. Dit uitgestrekte continent biedt een ongelooflijke rijkdom aan ervaringen voor zowel eerder passieve als avontuurlijke reizigers die graag verschillende landschappen willen bezoeken, de grootste en meest majestueuze dieren ter wereld willen observeren en verschillende stammen willen ontmoeten, elk op hun eigen manier uniek.

Dit is dus een opsomming van bepaalde (soms belachelijke) zaken die we al mochten aanhoren.



Zoals het feit dat er hier geen telefonische ontvangst of Wi-Fi zou zijn. Deze mythe kan ook worden uitgebreid tot een algemene veronderstelling dat de technologie van Afrika niet voldoet aan de normen van andere continenten over de hele wereld. Zelfs de wereldberoemde masai-stammen met hun uitzonderlijke tradities en gewoontes, hebben een smart of ‘normale” phone. Hoewel Afrika wel voldoende Wi-Fi heeft, hebben veel van de wildere, afgelegen gebieden die mensen op safari bezoeken idd soms geen 100% dekking. Maar dit is niet anders dan in nationale parken van bijvoorbeeld Noord-Amerika of in diepe bossen van Canada of zelfs Zweden.


Eerlijk gezegd hebben we geen idee waar deze mythe vandaan komt, maar sommigen denken dat er enkel maar droge rijst in Afrika word gegeten. Het is iets dat we vaak lezen of horen van mensen die overwegen een reis naar Afrika te maken, dat ze met honger zullen terug keren. Ten eerste is 'Afrikaans eten' geen uitzonderlijk aparte categorie van voedsel. Net zoals 'Europees eten' niet echt veel betekent, zijn de verschillen in de aparte landen meer waar te nemen (zoals Italiaans, Frans, Duits …). Bovendien vinden het overgrote deel van de bezoekers veel van de verschillende keukens van Afrika erg lekker. (ook wij kwamen iedere keer bij na een safari-reis) Ook hier kennen ze BBQ of stoofschotels en alhoewel varkensvlees iets minder aanwezig is zijn de gerechten altijd zeer gevarieerd en heerlijk. En Zanzibar (het kruideneiland) heeft bovendien toegang tot veel van 's werelds meest opwindende Indiase en Zuiderse kruiden.



Misschien nog wel het allereerste vraag die word gesteld: is het veilig? Er zijn idd sommige plaatsen in Afrika die gevaarlijk kunnen zijn voor toeristen. We spreken hier over het op één na grootste continent ter wereld, met tientallen landen, dus dit is nauwelijks uitzonderlijk. Er zijn tenslotte ook delen van Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika of Australië die je het beste kunt vermijden.

In ieder geval is Oost-Afrika het meest veilige deel met als hoofdreden dat ze hier veel toeristen ontvangen en het niet te permitteren is om een onveilige situatie of reputatie op te bouwen… men heeft U net nodig!



Een andere veel voorkomende mythe die er een beetje mee te maken heeft, is het feit dat men hier ernstig ziek zou kunnen worden.

Dit heeft misschien de potentie om meer mensen bang te maken in de nasleep van de wereldwijde COVID-19-pandemie, maar nergens anders ter wereld dan in dit Afrikaanse continent (en in het bijzonder Tanzania) waren er de laagste infectiepercentages (tov het aantal bewoners) van corona.


Wat ook het onveilige gevoel in de hand werkt is het feit dat u tussen “wilde” dieren op safari gaat. Het is een verzonnen angst van angstige reizigers dat Afrikaanse dieren je zullen opeten. Mensen maken gewoon geen deel uit van het natuurlijke ecosysteem en zijn niet de prooi waar de indrukwekkende roofdieren van Afrika naar op zoek zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat veel van de dieren gevaarlijk kunnen zijn als je zelf gevaarlijke toestand uit haalt. Daarom heeft JADORE SAFARIS alleen maar drivers/gidsen met ruime ervaring die met u mee op stap gaan. We investeren in de vaardigheden en expertise van lokale mensen en ondersteunen zo de bevolking van Tanzania. Zo gaan bijvoorbeeld “groentjes” eerst een paar jaar mee op stap eer ze zelf “voor de leeuwen worden geworpen” 😊 Het kan dus zijn dat u soms 2 gidsen voor de prijs van 1 krijgt.



Velen bezoeken Tanzania en/of Kenia om het zien van “de grote trek”, meest bekende natuurlijke gebeurtenis in Oost, zo niet in geheel Afrika. De grote migratie van meer dan twee miljoen dieren (ongeveer 1,5 miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 350.000 verschillende soorten antilopen) in het Serengeti National Park in Tanzania en Masai Mara Game Reserve bij onze Noorderburen. Gezien het indrukwekkende spektakel dat is gecreëerd door 's werelds grootste landmigratie, is het misschien wel het meest populaire evenement op de safarikalender van mensen. Als je de beroemde rivieroversteek wilt zien, moet je tussen juli en oktober de noordelijke Serengeti of Masai Mara bezoeken. Maar velen denken dat er de andere 8 maanden niets te beleven valt. Niets is minder waar. Als je bijvoorbeeld graag pasgeboren gnoeskalveren, zebra's en antilopen wilt zien, bezoek dan tussen januari en maart de zuidelijke Serengeti om getuige te zijn van het afkalfseizoen. En voor de rest zijn ze altijd wel ergens te vinden. Er bestaan zelfs speciale groepen op FB of Whatsapp tussen gidsen die elkaar en toeristen op de hoogte houden waar het beste op dat moment te zijn. Het is ook zo dat u nooit 2miljoen dieren ter gelijke tijd zal zien en dat het 2 maand duurt wanneer het 1ste dier tot het allerlaatste ergens is gepasseerd.



Naast wat kleinere vooroordelen zoals Katja ooit vermelde zoals het feit dat het lang reizen is (8u van uit centraal Europa naar centraal Afrika) of dat het te warm zou zijn (nooit kouder dan 18 en nooit warmer dan 30) of dat er hier veel gekke en grote spinnen zouden zitten (na 6 maand had ik zelf het 1ste spinnetje gezien) word nog wel eens vermeld dat solo-travelers of gezinnen hier niet veel te zoeken hebben. We weten dat we op deze blog al veel hebben gesproken over “de veiligheid” en “het gevaar”, en dit is dus ook een gegeven die in relatie staat tot reizen in Afrika. Of u nu man, vrouw, met kinderen of met grootouders op safari gaat maakt geen enkel verschil.

Wij zijn immers altijd diegene die u persoonlijk begeleiden en die nog net niet bij jullie mee in bed kruipen. Er is weinig tot geen bewijs dat Afrika minder veilig is voor vrouwen of gezinnen met jonge kinderen, om rond de belangrijkste toeristische bestemmingen van Afrika te reizen, dan voor mannen.



Tot slot iets waar we ons hier mogelijks wel nog het meeste aan storen … laten we de meest doordringende, maar domste mythe eens voor nu en altijd uit de weg ruimen. Er zijn 54 landen in Afrika. Afrika is dus geen land … en Afrika is ook niet Zuid-Afrika. Een zachtere mythe is de vage aanname dat Afrikaanse landen qua taal en cultuur allemaal ongeveer hetzelfde zijn, waardoor Afrika net zo goed een land zou kunnen zijn. Ook dit is onjuist want er zijn ongeveer (met lokale stammen mee gerekend) 1800 talen in het continent Afrika, dit alles dus allemaal verspreid over de 54 verschillende landen.


Dus samengevat zal u een betere reden moeten vinden om niet naar Oost-Afrika te durven reizen (zeg dat Katje het heeft gezegd) :)

Reactie plaatsen

Reacties

Marian Tims
2 jaar geleden

Ik had een droom. Op tv was een serie, Daktari, vet in Serengeti,. Mijn droom, er eens lopen. Heb ik in 2013 voor het eerst waargemaakt . Het is mijn 2de vaderland geworden. Voel me er thuis. Heb er vrienden