Hoe lang zal het geluid van de zingende Masai nog over de savanne te horen zijn?

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 21:28

Wanneer je naar Tanzania komt en de grootste nationale parken bezoekt, ontmoet je mensen die kleurrijke traditionele klederen dragen en die samen met hun koeien in houten, lemen of lavazand huizen wonen. Zoals bijvoorbeeld de masai-stammen met traditionele kettingen, oorbellen en felgekleurde shúka-kleding (om roofdieren op afstand te houden). Deze felgekleurde rode, blauwe en paarse kleuren van hun Shúka (lakens die om het lichaam worden gewikkeld, één over elke schouder, dan een derde eroverheen), die levendig afsteken tegen het landschap vallen van ver op. Of het nu in dorpen, modernere steden, op het strand of de uitgestrekte open gebieden waarop ze hun vee laten grazen (zoals ze dat al meer dan 500 jaar hebben gedaan) … opvallen doen ze steeds.

De Masai zijn een inheemse etnische groep in het noorden van Tanzania (en het zuiden van Kenia). Deze semi-nomadische mensen leven in de buurt van het Ngorongoro-ecosysteem, het Serengeti Natonal Park, lake Natron en het Masai Mara NP. Samen met 120 andere verschillende etnische groepen en stammen zijn er meer dan 1 miljoen mensen in Oost-Afrika die op deze alternatieve manier leven.

Alternatief zoals bijvoorbeeld hun krale huisjes met slechts 1 raam en 1 deur, die soms zijn gebouwd met takken van een acaciaboom, modder en koeienmest. Hoewel de Masai nomadisch zijn, vernietigen ze hun huizen niet als ze naar een nieuwe plek zouden moeten verhuizen.Wanneer er toeristen op bezoek komen verzamelen de Masai-mannen zich op één plek en vormen een rij.

Zingen een lied in de Masai-taal (acapella-stijl) en voeren een indrukwekkende dans uit, genaamd adamu of de springdans.

Traditioneel wordt adamu uitgevoerd als een coming-of-age-ritueel door jonge Masai-krijgers die hun kracht willen tonen en een bruid willen aantrekken. Diegene die het hoogst springt maakt dus de meeste indruk en weet dus op die manier de meisjes te imponeren om dan met hen te trouwen.De Masai is een patriarchale samenleving. Een Masai-man kan meer dan één vrouw hebben. Maar een Masai-man zijn is niet gemakkelijk, zo wordt er van je verwacht dat je op zeer jonge leeftijd je eigen vee hebt.De Masai trekken meestal naar een nieuwe plek om steeds weer vers water en groen gras voor hun koeien te vinden.

Tijdens deze grote migratie zullen Masai-stamleden hun koeien proberen naar een veilige plek te drijven waar geen leeuwen, hyena's of andere roofdieren hen zullen aanvallen.

De mannen zullen dan de migratie leiden terwijl de Masai-vrouwen in het huisje blijven om voor de kinderen te zorgen.'Iwapo unataka kwenda haraka, nenda peke yako, iwapo mnataka kwenda mbali, nendeni pamoja. Het is een Masai-spreekwoord dat zoveel betekent als:' Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen '.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.