15 februari is nijlpaarden dag

Gepubliceerd op 14 februari 2021 om 21:06

Experts geloven dat het moderne nijlpaard al ongeveer 8 miljoen jaar lang in Afrika aanwezig is.  Hoewel ze lijken op paarden en varkens, zijn ze in feite het nauwst verwant aan walvissen, dolfijnen en bruinvissen ... geen wonder dus dat ze zo goed hun adem onder water kunnen inhouden! In de 20e eeuw werden pogingen ondernomen om nijlpaarden in de VS te introduceren.

De "American Hippo Bill", opgericht in 1910, stelde voor om nijlpaardenfokkerijen in Louisiana te introduceren, om onder andere de Amerikaanse vleescrisis aan te pakken. In Afrika nemen de aantallen nijlpaarden helaas af. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) noemde ze in 2006 als een kwetsbare soort nadat ze had vastgesteld dat de populatie nijlpaarden in de afgelopen twee decennia met maar liefst 20% was afgenomen.



Hippo Day herinnert ons eraan deze modder minnende zoogdieren te vieren en te waarderen, in de hoop dat ze er nog vele jaren zullen zijn. Nijlpaarden worden al lang gevierd in Afrika, vereerd door Zoeloe-krijgers vanwege hun moed, vaak te zien in Afrikaanse volksverhalen en het beeld van de oude Egyptische godin Taweret. Misschien is de beste manier om Hippo Day te vieren, door zelf te gaan kijken. Als je een serieuze dierenliefhebber bent en binnenkort weer in staat bent om te reizen, waarom ga je dan niet op safari?

Zoals met JADORE SAFARIS, en hun ervaren gidsen die safaritours en vakanties aanbieden, zodat u een scala aan dieren in het wild kunt zien die in de graslanden, savannes en wetlands van Oost-Afrika leven, inclusief nijlpaarden!



Het woord nijlpaard vertaalt zich losjes als "rivierpaard" uit het Oudgrieks.

 Het is zeker een toepasselijke naam, aangezien deze wezens het grootste deel van hun leven in het water doorbrengen en pas in de schemering vertrekken om zich te voeden met gras.

Om te overleven heeft een nijlpaard enkel gras (60kg per dag) en water nodig … droogte is dus grootste vijand. Ze kunnen tot wel 10 minuten hun adem inhouden, wat betekent dat ze zelfs onder water kunnen bevallen en slapen. Onder water heeft hij in rust een hartslag van slechts 20 per minuut. Voor de zekerheid gaan nijlpaarden onder het oppervlak met ingebouwde bril, een heldere film die hun ogen bedekt zodat ze kunnen zien terwijl ze bewegen.  In feite, op vrijwel dezelfde manier dat ademen en knipperen automatisch zijn voor ons mensen, weten nijlpaarden wanneer ze onbewust naar de oppervlakte moeten voor zuurstof, dus komen ze regelmatig naar boven om adem te halen, zelfs als ze diep in slaap blijven! Hoewel deze zoogdieren een aanzienlijke hoeveelheid tijd onder water doorbrengen,

zal het je misschien verbazen te horen dat ze niet echt kunnen zwemmen, dus in een te diepe rivier met veel stroming zal hij verdrinken.

In plaats daarvan lopen of rennen ze gewoon langs de rivierbedding en duwen zichzelf door het water voor lucht.



Een van de belangrijkste redenen waarom nijlpaarden zoveel tijd onder water doorbrengen, is om te voorkomen dat hun huid uitdroogt en barst onder de hete zon. Dit is ook waarom ze graag in de modder stoeien, want de slijmerige substantie helpt ze koel te houden!

Maar het nijlpaard gaat zelfs nog een stap verder om zichzelf te beschermen tegen de zonnestralen en scheidt een zure stof af die als natuurlijk zonnescherm fungeert. Dit handige beschermingsmechanisme, dat rood en vervolgens bruin wordt zodra het aan de lucht wordt blootgesteld, blokkeert niet alleen ultraviolette straling, maar voorkomt ook de groei van mogelijk schadelijke bacteriën.



Nijlpaarden staan ​​bekend om hun omvangrijke formaat, met alleen olifanten en neushoorns voorop als de grootste landzoogdieren.

Een volwassen mannetje kan maar liefst 2.500 kg bereiken en nog steeds rennen met snelheden van bijna 30 km/u.

Dit gecombineerd met hun agressieve karakter en grote hoektanden, maakt nijlpaarden tot zeer gevaarlijke dieren.

Daarom is grote voorzichtigheid geboden wanneer u ze in het wild tegenkomt. Als ze zicht bedreigd voelen, of eerder hun territorium dan vallen ze aan en duwen hun prooi onder water tot die niet meer beweegt.



Na een draagtijd van slechts 8 maand word er slechts ieder jaar 1 kleintje geboren. Borstvoeding krijgt deze trouwens ook onder water.

Hij kan tot 50 jaar oud worden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.