Wat is nu de beste tijd om in Oost-Afrika te gaan reizen?

Tanzania en zijn buurlanden zijn echt bijna het hele jaar door een bestemming voor safarireizen. Het maakt niet uit wanneer je van plan bent om te reizen, maar over het algemeen is het droge seizoen de beste tijd om op een aangename manier wild te bekijken.

Voor Oost-Afrika loopt het droogste seizoen over het algemeen van juni tot en met maart. Houd er rekening mee dat dit het hoogseizoen is, dus het is essentieel dat u in deze maanden ruim van tevoren boekt en dat de prijzen ongeveer 10% duurder zijn (ook voor de vlucht).

De routes variëren in duur en afgelegde afstand. In Tanzania zijn de rondreizen eerder compact te noemen en ligt de focus vooral op het spotten van ontzettend veel wilde dieren. Sommige (zoals Oeganda) zijn meer natuurintensief met wandelingen en trektochten, terwijl andere een evenwichtiger beeld hebben van Afrikaanse dorpen of steden, dieren in het wild en landschappen (zoals in Kenia).

Wees gerust ... elke JADORE SAFARI is geweldig en brengt je in contact met de ware geest van de regio die je bezoekt. Als u vragen hebt of niet zeker weet welke tour of land u moet kiezen, vraag het ons en we helpen u graag bij het vinden (of creëren) van de safari die bij u past.

Samengevat: elk seizoen, of het nu iets droger of natter is, biedt aangenaam weer voor alle safari-activiteiten. 


Heb ik een visa/visum nodig om deze landen te bezoeken?

Visa zijn vereist voor toegang tot Oeganda, Kenia, Malawi, Zanzibar en Tanzania en kunnen vooraf online worden aangevraagd.

Voor toegang tot Tanzania kan dit ook bij aankomst worden verkregen. Dit is trouwens de goedkoopste optie, maar zorg voor een vlotte verwerking dat u 50USD CASH (per persoon) bij hebt.  Informatie over het verkrijgen van uw visa (alsook andere tips) zullen u ruim op tijd worden toegezonden om zo uw visa voor uw vertrek op tijd te verkrijgen. 


Wat voor soort eten kan ik in Afrika zoal verwachten?

In één woord: voortreffelijk. In bijna alle formules zijn uw maaltijden trouwens in de prijs inbegrepen en elk daar van is een waar  genot. De lodges bieden naast lokale specialiteiten een continentale keuken om een breed scala aan smaakpapillen aan te spreken. Vooral Tanzania biedt naast de Franse keuken een verscheidenheid aan heerlijke regionale specialiteiten ... of een combinatie daar van. Ook vegetarisch of een overvloed aan verse vis en wild. Specialiteiten op Zanzibar (het kruiden-eiland) zijn afgeleid van de Arabische Swahili keuken met vaak licht pittig gekruide rijst en gerechten die met kokos zijn bereid. In de bush is de kwaliteit van de keuken in lodges en kampen (ook al zou je het misschien niet verwachten) ook uitstekend.

Dagelijks komen vlees, groenten en fruit binnen ... vers uit de rijke landbouwgronden in de omgeving. 



Welke medische voorzorgen moet ik nemen?

In veel gevallen heeft u helemaal geen vaccinaties nodig! Er zijn bijvoorbeeld geen vaccinaties vereist om Kenia binnen te komen.

Onze raad is om altijd uw huisarts te raad plegen voordat u op reis gaat. Het is altijd verstandig om uw persoonlijke gezondheidseisen goed te beoordelen voordat u naar het buitenland gaat.

Men beveelt een malariaprofylactisch middel aan. Dit doet men echter voor de zekerheid want malaria oplopen is hoogst onwaarschijnlijk. Behalve enkele zéér specifieke streken (waar we u wel zullen op wijzen) zijn er nergens malariamuggen te bespeuren.

Ook in het uiterste Oosten (bv Dar Es Salam, Sadaani NP of Mombassa) en langs de Indische Oceaan (Zanzibar, Pemba ...) kan u voor alle zekerheid misschien best malaria-tabletten in nemen, maar zeker niet iedereen doet dit.

Samengevat: we raden u aan om ruim voor uw vertrek (6 weken) contact op te nemen met uw arts om deze suggesties te bespreken.


Hoe is het weer?

Rond of op de evenaar begroet een zalige 20 graden de dag en zelden varieert de temperatuur het hele jaar door. Ook overdag is de temperatuur aangenaam. Tegen de avond en in de vroege ochtend kan een trui of lichte jas wel gepast zijn. De temperatuurvariatie wordt meer bepaald door de regio dan door het seizoen: hooggelegen gebieden zoals Mount Kenya en Mount Meru kunnen wel koel zijn.

Terwijl het drogere bushland warmer is en de zeespiegelregio's van Mombasa en Zanzibar behoorlijk tropisch.

Dit is dus niet zoals b.v. Zuid-Afrika waar je echt winters en zomers hebt. 

Tussen april en mei is er wel het regenseizoen. Onze ervaring hier leerde hier ons dat er geen echte zware regenperiodes meer zijn (opwarming van de aarde). Maximum 10 dagen per maand een bui die dan meestal nog 's nachts plaats vind. Naast de 15% goedkopere prijzen worden dan alle decors mooi groen.

Samengevat: over het algemeen moet u erop rekenen dat de vroege ochtenden en avonden op safari kouder zijn dan je misschien in Afrika zou verwachten. En vooral als u in april of mei reist dan zult u best blij zijn dat u een dikke fleece of een waterdichte jas mee hebt genomen want in de vroege ochtend of 's nachts kan het best wel wat frisser aanvoelen.



Wie gaat er met mij mee op safari?

Bij JADORE SAFARIS is er steeds begeleiding om uw reisplezier te vergroten. In Tanzania genieten onze reizigers van de diensten van een (al dan niet Nederlandstalige of) Engelstalig deskundige  chauffeur en/of gids. De service begint al bij de ontvangst op de luchthaven en de transfer naar uw 1ste gastenverblijf. Bij sommige optionele excursies is er nog een extra gewapende Game Ranger (zeg maar boswachter), een fotograaf of een lokale 'bush-man' aanwezig. Al deze geweldige individuen zijn allemaal zorgvuldig geselecteerd om vertegenwoordigers van JADORE SAFARIS te kunnen of mogen zijn. Ze zullen niet alleen uw vrienden, leraren en reisgenoten zijn, maar hun aanwezigheid garandeert ook een heerlijke tijd en een naadloze reis van hotel naar hotel.  Uw JADORE SAFARI omvat ook een persoonlijke contact, die behalve bij overmacht 24 uur per dag telefonisch en persoonlijk beschikbaar is. 



Wat is de minimumleeftijd voor kinderen?

Een minimale leeftijd is er niet maar we raden aan om met kinderen het tempo van uw safari wat te verlagen en iets minder intensief tot soms 12u per dag op pad te zijn. Alle JADORE SAFARIS kunnen meestal aan elke leeftijd worden aangepast. Sommige lodges, waar de dieren te dicht zouden durven komen worden wel grenzen vanaf 6 jaar gesteld, maar dit is lang niet overal het geval.

Afhankelijk van het land dat u wilt bezoeken, kunnen de situaties variëren, dus neem gerust contact met ons op om te bespreken welke safari voor uw gezin het meest geschikt is.


Welke kledij moet ik dragen?

Enkele weken voor afreis van uw safari ontvangt u (samen met nog een attentie) per post (en digitaal) nog een document met een complete praktische checklist. Het volstaat echter te zeggen dat uw kleding comfortabel en casual moet zijn. Kaki, olijfgroen, bruine en lichtbruine kleding verhoogt uw kansen om dieren in het wild te zien en biedt het extra voordeel dat als je vuil wordt het minder zal opvallen. Aangezien er af en toe wel een was-service beschikbaar zal zijn op plaatsen die we bezoeken, moet u de verleiding vermijden om te veel in en uit te pakken. Vergeet ook niet dat hoe dan ook er tijdens een safari er min of meer een bagage-limiet van toepassing is.

Samengevat: casual, comfortabele kleding wordt aangemoedigd.


Wat moet ik doen als ik tijdens de reis medische hulp nodig heb?

Er zijn medische voorzieningen van goede kwaliteit in iedere grootstad (Arusha, Nairobi, Kampala ....) en de oprichters van JADORE SAFARIS wonen hier in Oost-Afrika met een eigen netwerk aan plaatselijke contacten zodat dat ze de beste artsen kunnen aanbevelen.

In Tanzania beschikt Dar es Salam bijvoorbeeld over ziekenhuizen vol met Westerse (ook veel Nederlandse) artsen.

Op meer afgelegen locaties in Oost-Afrika bent u verzekerd van de diensten van de Flying Doctors, een groep zeer goedgekwalificeerde artsen die per vliegtuig door de bush reizen om voor behandeling en vervoer in Oost-Afrika te zorgen.

Voor een zeer democratische prijs (23 euro) kan u een verzekering afsluiten, zodat deze organisatie u van onmiddellijke medische hulp en luchttransport in het onwaarschijnlijke geval dat zich een noodgeval voordoet.


Heb ik een reisverzekering nodig?

Of u een reisverzekering voor uw JADORE SAFARI neemt of niet, en bij wie u deze koopt, is geheel aan u.

Ons standpunt is weliswaar het volgende: we raden onze gasten van harte aan om een reisverzekering af te sluiten, aangezien een reisverzekering grote voordelen kan bieden.

We moedigen onze gasten aan om zelf onderzoek te doen naar reisverzekeraars.

Zonder reclame te maken kennen wij zelf ook wel enkele goedkopere of betere organisaties.


Wat is bij de safarikosten inbegrepen?

Tijdens de safari zowat alles. JADORE SAFARIS om vaten alle transfers, alle maaltijden, gratis mineraalwater, thee, koffie, in duurdere lodges ook frisdrank en soms zelfs bier en wijn.

Meer informatie over wat er wel en niet is inbegrepen vind u op deze website bij de reisvoorbeelden per land.
Over het algemeen zijn de uitgaven waarop u zelf moet rekenen zijn de internationale vlucht, het reispaspoort en visumkosten, vaccinaties en persoonlijke uitgaven zoals telefoongesprekken, extra alcoholische drankjes, souvenirs en een eventuele extra reisverzekering.



Zal iemand mij op de luchthaven ontvangen?

Absoluut. Als onze gewaardeerde gasten verwelkomen we u graag persoonlijk in ons thuisland Tanzania. Of dit kan ook in onze buurlanden door één van onze vaste plaatselijke medewerkers worden verzorgd. Nadat u op de luchthaven van aankomst door de douane bent gegaan, wordt u begroet door een JADORE SAFARIS-medewerker die u zo snel mogelijk naar het comfort van uw hotel zal brengen.


Met hoeveel mensen gaat men normaal op safari?

Voor een persoonlijke service en exclusieve arrangementen, is een safari altijd een privé safari. Zorgvuldig ontworpen om het gevoel van een onpersoonlijke 'grote groepen' te vermijden. Dit komt er dus op neer dat we speciaal voor u en uw familie of vrienden met uw datum en uw wensen aan de slag gaan om u DE tijd van uw leven te geven.

In principe kan u ook als single, maar we hebben nooit meer dan 6 mensen per jeep op een programma.

Samengevat: welke safari u ook kiest, u bent verzekerd van een comfortabel voertuig en uitstekende zicht voor de onvergetelijke zaken die we in de bush zullen zien.


Is er internettoegang of WIFI in de lodges en kampen?

Hoewel wifi niet in alle kampen beschikbaar is, is het in Tanzania in vrijwel 99% overal en bovendien gratis aanwezig. In Kenia is dit percentage net iets minder en in Oeganda tot Malawi word het nog iets schaarser. 
Het is wel zeldzaam om in de bush een kamp of lodge te vinden met een computer voor gasten. Computers met internet beschikbaar voor gasten zijn in veel hotels b.v. in Nairobi of Dar Es Salam wel mogelijk. In verschillende steden zijn ook internetcafés te vinden.

En voor degenen die onderweg in virtueel contact met de wereld willen blijven is het ook mogelijk om op de luchthaven (voor een zeer democratische prijs) een plaatselijk SIM-kaartje aan te schaffen.

Let er wel op dat u best een afgedrukte fotokopie van u ID-kaart mee hebt.



Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken tijdens een safari?

De meeste smartphones kunnen internationaal worden gebruikt, maar gasten moeten zich bewust zijn van de hoge kosten voor data-roaming die tijdens het reizen kunnen ontstaan.

Ook als u één van de nieuwere telefoons heeft, werkt deze mogelijk niet in alle regio's (zoals bv Serengeti).

Uw telefoon zal over het algemeen wel werken in alle stedelijke gebieden zoals Nairobi, Kampala, Arusha.....

Het is opmerkelijk dat er in veel afgelegen gebieden van de bush van Oost-Afrika ook zelfs goeie ontvangst kan zijn.

De dekking in de meer afgelegen delen of tussen grens gebieden kan echter vlekkerig zijn. Vraag dus uw serviceprovider specifiek om een ​​telefoon in het buitenland te laten activeren en wat hiervoor de kosten zijn.

Of bezoek ook de website van uw netwerkaanbieder voor actuele informatie over dekking en opties.


Welk formaat vliegtuigen zullen worden gebruikt op de binnenlandse vluchten?

Soms kan een binnenlandse vlucht zeer tijdbesparende werken. Ook JADORE SAFARIS regelt deze uiteraard. De grootte van het vliegtuig kan variëren op basis van het aantal mensen dat vanaf een bepaalde locatie reist.
De kleinste vliegen in de bush zijn namelijk cessna vliegtuigjes. De piloten die met deze vliegtuigen vliegen hebben vaak hun leven in de bush doorgebracht. Er zijn er die zelfs die leerden vliegen voordat ze hadden leren autorijden!

Ze zijn bij uitstek gekwalificeerd, en meestal bronnen van informatie over wat je allemaal van uit de lucht kan zien.

Voor de binnenlandse vluchten vanaf bijvoorbeeld Arusha richting de kust, gebruikt men 'grote' vliegtuigen.



"Sleutelwoord bij JADORE is toch wel het op maat gemaakte gedeelte. Niets is in steen gebeiteld en alles kan ter plekke nog aangepast worden."

Maarten DC


Stuur ons gerust een e-mail en laat ons weten welke vraag nog in u opkwam.