22 September = WERELD NEUSHOORN DAG

Gepubliceerd op 21 september 2021 om 13:46

De neushoorn is een geliefd beestje! 

Bijna elk kind ter wereld zou dit prachtige beest onmiddellijk moeten kunnen herkennen, met zijn zware grijze huid en prominente hoorn op zijn snuit. Het wordt echter ernstig bedreigd in het wild en dreigt snel uit te sterven als er niets wordt gedaan om dit dier in zijn benarde situatie te helpen. Kritiek en nijpende toestand.

De toestand van de soort was in 2010 zo kritiek en nijpend dat er op dat moment minder dan 30.000 neushoorns in de wereld leefden. 

Dat klinkt misschien als veel in de oren, maar als je weet van waar we komen is dit zeker alarmerend te noemen.

Het is om deze reden dat het WWF-Zuid-Afrika Wereldneushoorndag aankondigde met de wens om de resterende neushoorns van de wereld te redden, een poging die uitgroeide tot een ongekend succes.

World Rhino Day een fenomeen geworden dat zich over de hele wereld verspreidt en een doorslaand succes is. Nog werk aan de winkel.

Er zijn nog maar ongeveer 100 Sumatraanse neushoorns  en tussen de 60-65 Javaanse neushoorns over in de wereld. Dus hoewel de neushoornpopulaties van Afrika het betrekkelijk goed doen, valt er zeker nog meer te redden. De tijd nemen op Rhino Day om bewust te zijn en de bezorgdheid te delen over de strijd waarmee deze soort wordt geconfronteerd, is een geweldige manier om de dag te vieren!Informeer uzelf over de benarde situatie van de neushoorns.

In 2016 werden in Zuid-Afrika waar toen niet veel (of toch niet genoeg) tegen stroperij werd gedaan meer dan 1000 exemplaren vermoord. Ondertussen zou het wel ietsje beter zijn. In 1970 waren er nog 65.000 zwarte neushoorns en nu zijn het er nog maar een dikke 3000. De witte neushoorn is nog zeldzamer. Op de Chinese markt word de hoorn daar voor ongeveer 300.000 euro verkocht. Neushoornvriendelijke organisaties.

  • Wereld Natuur Federatie (WWF). Al bijna 50 jaar door zich te richten op het uitbreiden van beschermde gebieden waar neushoorns veilig kunnen leven en broeden, het verbeteren van de beveiliging om stroperij te voorkomen, het helpen met wetshandhaving om de handel in wilde dieren illegaal te houden en het bevorderen van op wilde dieren gebaseerd toerisme die ervaringen uitbreidt en meer inspanningen voor natuurbehoud financiert.
  • Save the Rhino International. Vanaf 1992 gebruikt deze organisatie extreme uitdagingen om geld in te zamelen in het VK en daarbuiten om de inspanningen voor neushoorns te helpen financieren.
  • Internationale neushoornstichting. Deze organisatie vecht voor het voortbestaan ​​van neushoorns en biedt ondersteuning door middel van subsidies en veldprogramma's die het behoud van neushoorns in al ten minste tien landen hebben beïnvloed. 
  • Helping Rhinos Organization.  Het adopteren van een rhino, de adoptie wordt geleverd met een certificaat met de naam, foto en factsheet van de geadopteerde neushoorn, evenals een abonnement op e-news van deze organisatie.


Te 'ver van je bed show'? Wat kan u hier doen?

Neushoorns zijn zo'n indrukwekkend symbool van kracht, veerkracht en vasthoudendheid dat het een hartverscheurende schande zou zijn om die eigenschappen te laten verdwijnen als ze een soort worden die vroeger bestond. 

Organiseer een klein feestje of borrel ter ere van Rhino Day waar gasten kunnen worden geïnformeerd over de zorgen over de toekomst van Rhino's. Het klinkt misschien belachelijk? Wij kunnen u daarbij helpen !! Lees zeker verder ........Drink rhino run wijn.

Deze Rhino Run wijnen worden geproduceerd in samenwerking met de Player Ntombela Foundation, die het werk voortzet van de legendarische neushoornbeschermer Dr. Ian Player.H.

De wijn heeft een complexe neus van banaan, cassis en aardbei, gevolgd door fruitlagen, vanille en kruiden in de mond. 

Deze biologische wijn is dus bovendien gemaakt van druiven die zijn geteeld in overeenstemming met de principes van de biologische landbouw, waarbij het gebruik van kunstmatige chemische meststoffen, pesticiden, fungiciden en herbiciden doorgaans wordt uitgesloten.Proeven? Bestellen? .... of winnen?

In onze footer (onderaan de webpagina) stond de link altijd al vermeld maar we herhalen hem hier graag nog eens: www.outofafrica.be

Ter ere van deze dag geven wij u de kans om van zo een heerlijke fles rode wijn te genieten als u antwoord geeft op de volgende vraag.

Gewoonlijk weegt een volwassen neushoorn tussen de 800 en 2000 kg. Hoeveel woog de zwaarste neushoorn ooit gemeten?

Stuur uw antwoord hier in de reacties en op 24 oktober contacteren we de winnaars persoonlijk (via mail).


Het antwoord was om en bij de 3000 kg. Deze 2 inzendingen krijgen dus een fles wijn thuis gestuurd. Proficiat!!

Reactie plaatsen

Reacties

Kurt Hallaerts
3 jaar geleden

2700 kg?

Vera Neels
3 jaar geleden

Schitterend initiatief πŸ‘πŸ’ž.

Sandra
3 jaar geleden

3000 kg