The greatest show on earth.

Gepubliceerd op 2 augustus 2021 om 22:48

Extreem grote aantallen van gnoes, vergezeld van grote aantallen zebra's, en kleinere aantallen van Grant's gazelle, Thomson's gazelle, eland en impala’s.

Deze bewegen is in een jaarlijks patroon, dat redelijk voorspelbaar is, door gans het Serengeti gebied. Ze migreren constant op zoek naar verse begrazing en water van betere kwaliteit.In november beginnen de druppels van het korte regenseizoen te vallen.

Even later, in december, komen de kuddes gnoes aan op de kortgrasvlaktes van de Serengeti. Verspreid over deze vlaktes zijn overal gnoes en zebra's die zich voeden met de verse, voedzame grassen. Ze blijven hier tot  maart, met de meeste gnoeskalveren die rond februari in een korte periode worden geboren (tot 1000 per uur of een haf miljoen jonge diertjes.Rond mei beginnen ze aan hun grote trek naar het noorden.

Nadat ze door het Westen zijn getrokken gaan ze dus richting Kenia. Een deel van de migratie gaat dan pal ten noorden van Seronera, maar de meeste blijven meestal tegen het Westen. Rond juni wordt de migratie van de gnoes vaak gestopt aan de zuidkant van de rivier de Grumeti, die enkele kanalen heeft die hun migratie naar het noorden blokkeren of vertragen.De migratie blijft in juli en augustus naar het noorden trekken en spreidt zich vaak uit over een breed front: sommige trekken door het Grumeti-reservaat, andere naar het noorden door het hart van het Serengeti National Park. September ziet de kudde zich verspreiden over de noordelijke Serengeti, waar de Mara-rivier de migratie het grootste obstakel vormt. Het is onwaarschijnlijk maar gebruikelijk om verwarede kuddes de Mara-rivier op 1 dag naar het noorden te zien oversteken en een paar dagen later weer naar het zuiden.

In oktober trekken de gnoeskuddes weer met meer overeenstemming en trekken ze allemaal naar het zuiden. Door het westelijk Lobo-gebied van het Serengeti National Park, en keren terug naar de groene scheuten die de regen volgen op de kortgrasvlaktes van de zuidelijke Serengeti in november.En dan begint de hele Serengeti Wildebeest-migratie opnieuw ...

We vermelden het al bij de inleiding dat het een 'redelijk' voorspelbaar patroon is maar het ene jaar is het andere niet.

Zeer afhankelijk van het klimaat, zo was de migratie in 2020 in november nog bezig met de "crossing" van de Mara rivier.

Terwijl dit jaar de 1ste dieren zich al half juni aanboden.

Wij van JADORE SAFARIS zijn altijd (onder meer door updates in privé FB-groepen) op de hoogte waar deze grote trek zich bevind.

Het is echter van belang dat u in uw planning meerdere dagen Serengeti voorziet, want dit is een zeer uitgestrekt gebied.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.