Waarom Tanzania (tot nu toe) één van de landen is of was die het minst door COVID-19 getroffen is? (DEEL 3 VAN 3)

Gepubliceerd op 7 februari 2021 om 21:14

We kunnen met recht zeggen dat men hier het virus onder controle heeft .... of had. Maar dan wel op een alternatieve Afrikaanse manier. Dat de Tanzaniaanse overheid geen corona cijfers meer bekend maakte was om paniek onder de bevolking te voorkomen.

Om de mensen hier nog beter tegen het virus te beschermen is geadviseerd om vooral alternatieve natuurproducten te gebruiken om zo de weerstand te verhogen.



Verder is het een feit dat mensen die van dag tot dag leven in lockdown te plaatsen ook veel armoede en sterfte zou veroorzaken. 

Het is een moeilijke afweging om steeds te kiezen tussen 'had' of 'heeft' want wat de toekomst zal brengen is nog maar de vraag. 

We weten al hoe het in Brazilië is gelopen toen president Bolsonaro het virus ontkende. In Tanzania is het weliswaar een ander verhaal maar toch sterk afwijkend dan in de meeste andere landen.



In ieder geval kunnen we een opsomming maken van wat allemaal redenen zijn of kunnen zijn waarom het hier zo goed ging.

- Het virus heeft dus ook met andere woorden vooral effect op personen die “welvaartsziekten” hebben. Mensen die het niet zo nauw nemen met gezonde voeding en gewoonten. Daardoor verminderde weerstand hebben. In Tanzania kent 80% net geen welvaart.

De bevolking hier is over het algemeen gezond omdat ze vers voedsel eten en een ongelofelijke weerstand hebben. 

- De symptomen van corona zijn hier iets anders dan in Europa. Hier noemt het men ook wel eens 'de ziekte van de rijke Westerse wazunga (blanken)’. Besmette mensen hier hebben vaak minder last van hun luchtwegen. Er is wel een groter risico op hartproblemen.

Ook in Europa waren er trouwens zo enkele zeldzame gevallen bekend waarbij kerngezonde vrij jonge mensen een hartaanval kregen. Toen men dat op aanwijzing van Italiaanse artsen hier eenmaal door had kon men besmette mensen behandelen met trombose remmende middelen. Of met andere woorden: symptomen zijn hier iets beter te behandelen.



- Een beetje in dezelfde zin van minder welvaart is het feit dat mensen hier voor 95% buiten leven. Je kan het je zo gek niet voorstellen, de kapper, de slager, de naaister, de meubelwinkel .... alles wordt buiten aangeprezen of uitgevoerd. Hun huizen zijn ook maximaal geventileerd. Ook hierdoor is besmetting bijna uitgesloten. Ook lange afstanden lopen naar school en weer terug, lange uren vee hoeden in de open lucht waar de zon een geweldige bron van enkele essentiële vitamines uit straalt. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom in Tanzania (op de evenaar) het percentage Covid19-gevallen lager is dan in Noordelijk of Zuid-Afrika.



- We weten dat het virus minder effect heeft op jonge gezonde mensen. Met een onvoorstelbare jonge populatie met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar (60% is onder de 20 jaar) is de bevolking dus ook veel minder vatbaar.

- Op het moment dat de overheid hier maatregelingen nam tegen corona (handen wassen bij elke winkel, afstand bewaren etc.) zijn heel wat mensen in paniek teruggegaan naar hun geboortestreek. Met name ouderen waren bang dat mochten ze door corona sterven ze niet begraven zouden worden in hun geboortedorp. Juiste doordat ze teruggegaan zijn naar hun geboortegebied zijn ze ook niet besmet geraakt. En het mag gezegd worden, hier was men al heel vroeg bezig met overal op iedere hoek van de straat en in iedere zaak iets van ontsmetting of protocol te voorzien. Net als bv scholen die een tijdje gesloten werden.



Maar ... we weten allemaal dat deze pandemie zeer onvoorspelbaar is en dat niemand een glazen bol heeft om in te kijken.

En dat is in TZ dus ook niet anders. Er komen de laatste tijd steeds meer verontrustende berichten binnen (tot zelfs in de Belgische en Nederlandse pers die het al helemaal wat dramatiseren).

Berichten dat de president beweert dat TZ corona vrij is en dat door te bidden en gezond te leven, ze de dreiging wel zullen overleven worden wereldwijd op zijn minst bedenkelijk bekeken. Zoals er in Europa een klein deel non-believers van COVID-19 zijn, zijn het er in Tanzania veel meer die geen geloof hechten aan deze dreiging. Maar er is verbetering op komst. Naast het feit dat deze regering beetje bij beetje toe geeft aan de wereldwijde kritiek zien de mensen ook wel in dat stilletjes aan men weer moet veiliger handelen, zoals ze dat in maart 2020 deden. Want net zoals overal ter wereld werd men een beetje corona-moe en verzwakte de bevolking wat in het uitvoeren van de protocols tegen het virus. "Meer ambulances die rondrijden met blauwe lichten, meer begrafenissen en meer bekenden die plotseling stierven." Dit is wat locals al een paar weken melden dat Covid-19 bij ons nu ook echt merkbaar is in Tanzania.

De beelden van overvolle vliegvelden op Zanzibar, barstende markten en restaurants tot de nok toe met massa's toeristen zonder mondmasker vormden een vrolijk contrast met de sombere lockdowns in de Europese landen, zijn nu ook stilletjes aan niet meer aan de orde. Op het vasteland, waar geen massa's toeristen meer te vinden zijn, hebben veel locals nu weer meer de intentie door afstand te houden, en zie je weer kleurrijke maskers (ook verplicht in openbare ruimtes) opduiken.

Het zijn vooral de katholiek en Evangelisch-Lutherse kerk die er op aandringen om deze toestand niet te minimaliseren.  "Gezondheidsdeskundigen moeten worden gehoord en de plicht om zichzelf te beschermen moet worden vervuld.", zo klinkt het. De voor Afrika verantwoordelijke WHO, Matshidiso Moeti, wachtte niet lang en beloofde hulp aan Tanzania en wil daarmee tegelijkertijd ook de druk opvoeren dat iedereen er van moet overtuigd zijn dat TZ niet corona vrij mag of kan verklaard worden.

Echter de regering wil voorlopig nog niet veel horen over een nieuwe samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie. Zakenmensen uit handel en toerisme vrezen nu dat Tanzania als land wel eens zou geïsoleerd kunnen worden, tenzij de overheid zich meer coöperatief toont en zich houdt aan de internationaal geldende regels.

Toch een positieve noot om mee af te sluiten is dat Westerse observaties melden dat veel Tanzanianen zich zo goed mogelijk beginnen te beschermen.... of met andere woorden dat de bevolking veel meer verantwoordelijkheidszin heeft dan dat men in de Westerse wereld aan boord legt (waar men strenger regels moet uitschrijven eer iets wordt uitgevoerd).


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.